Όλα τα προκάτ σπίτια μας είναι σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας, όπως δηλαδή θα πρέπει υποχρεωτικά να είναι όλα τα κτήρια σύμφωνα με τον κανονισμό ενεργειακής απόδοσης κτηρίων (ΚΕΝΑΚ) από 1/1/2021.

Στην Ελλάδα η συγκεκριμένη μορφή οικοδομικής ανάπτυξης δεν ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένη και έκανε την εμφάνισή της σε μικρότερη κλίμακα κυρίως κατά τη δεκαετία του 2000. Αντίθετα στο εξωτερικό ο συγκεκριμένος τρόπος δόμησης επικρατεί του συμβατικού εδώ και πάρα πολλά χρόνια.Το πρώτο προκατασκευασμένο σπίτι στην Γερμανία (fertighaus) κατασκευάστηκε το 1868 από την εταιρεία WOLGASTER A.G Το όνομάτου ήταν Villa Undine στο Rugen της Γερμανίας, το οποίο κατοικείται ακόμη και είναι σε άψογη κατάσταση.

Φυσικά η κατασκευή σπιτιού με φέρον οργανισμό από ξύλο υπάρχει πάνω από τετρακόσια χρόνια στην Βενετία της Ιταλίας ,αλλά το 1868 κατασκευάστηκαν για πρώτη φορά οι τοιχοποιίες στο εργοστάσιο και συναρμολογήθηκαν στο εργοτάξιο.

Είναι μια από τις λύσεις με τις οποίες μπορεί να αντιμετωπισθεί η οικονομική δυσπραγία πολλών νοικοκυριών λόγω της οικονομικής κρίσης. Μια λύση που ωστόσο συνοδεύεται στην Ελλάδα από πολλές προκαταλήψεις, άγνοια και κάποιες κακές κατασκευές οι οποίες δεν πληρούν τις σωστές προϋποθέσεις και δίνουν μια λανθασμένη εικόνα της προκατασκευής. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην εμπιστεύονται τα προκατασκευασμένα σπίτια και όταν αποφασίσουν να κατασκευάσουν σπίτι να καταλήγουν στην συμβατική κατασκευή, της οποίας δεν έχουν ερευνήσει την ποιότητά της απλά την προτιμούν επειδή είναι πιο διαδεδομένη στην Ελλάδα.

Τα προκατασκευασμένα σπίτια μπορεί να είναι λυόμενου χαρακτήρα (σύμμεικτης κατασκευής), δηλαδή αποσυναρμολογούνται και μεταφέρονται σε νέα θέση, είτε προκατασκευασμένα βαρέως τύπου, όπως ο δικός  μας τρόπο δόμησης, οπότε είναι μόνιμα, όπως τα συμβατικά. Ο τρόπος κατασκευής είναι ο εξής: κατασκευάζονται τα δομικά στοιχεία στο εργοστάσιο με τη μορφή πανελών και μεταφέρονται με νταλίκα στο οικόπεδο. Στη συνέχεια τοποθετούνται πάνω σε θεμελίωση που έχει ήδη κατασκευαστεί από μπετο (λινκ . http://okohaus.gr/gallery/bima-bima-i-kataskeui) Τα σπίτια παραδίδονται έτοιμα με όλα τα απαραίτητα στοιχεία, π.χ. πλακίδια, είδη υγιεινής, μόνωση, κουφώματα, καλωδιώσεις, σωληνώσεις.

Ο φέρον οργανισμός (σκελετός του σπιτιού) είναι από απομυκητοποιημένη ξυλεία. (linkhttp://okohaus.gr/articles/prokataskeuasmena-spitia/perigrafi-toichopoiias) Το ξύλο είναι για μας ο βασιλιάς των υλικών. Η οικολογική επιλογή των υλικών που χρησιμοποιούμε για την κατασκευή του σπιτιού σας είναι αδιαπραγμάτευτη. Υπάρχει μεγάλη ευελιξία όσον αφορά τα σχέδια, αλλά και τα υλικά που χρησιμοποιούνται μας φέρνουν πιο κοντά στο φυσικό περιβάλλον σε σχέση με το μπετόν.

Όλο και περισσότεροι ενδιαφερόμενοι  στρέφονται στη λύση της προκατασκευασμένης κατοικίας, αντιλαμβανόμενοι ότι είναι  ισάξιες και  σε κάποιες περιπτώσεις καλύτερης ποιότητας από τις συμβατικές

 

 

Γιατί όμως να προτιμήσετε τα προκατασκευασμένα σπίτια από τα συμβατικά;
 

 •  Πρώτα από όλα το ξύλο είναι ένα φυσικό και ουσιαστικά ζωντανό υλικό, χωρίς χημικά ή άλλες τοξικές ουσίες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα εκτός από την προστασία του περιβάλλοντος, ότι παρέχει και το πιο υγιεινό περιβάλλον διαβίωσης. Μάλιστα λειτουργεί και ως βιολογικός ρυθμιστής της υφιστάμενης υγρασίας στο χώρο, καθώς ανάλογα με τις συνθήκες και τις απαιτήσεις του χώρου, βοηθά στην απορρόφηση ή εκπομπή υγρασίας, συμβάλλοντας έτσι στην πρόληψη παθήσεων του αναπνευστικού συστήματος. Άλλωστε τις περισσότερες φορές δεν πρόκειται για ξυλεία συμβατικών δασών, αλλά για συστηματικές καλλιέργειες που βρίσκονται υπό την εποπτεία εξειδικευμένων επιστημόνων.
 •  Επίσης ως γνωστόν το ξύλο είναι κακός αγωγός της θερμότητας, με αποτέλεσμα να προσφέρει άριστη θερμομόνωση. Σίγουρα βοηθά σημαντικά και στην ηχομόνωση, όμως στο κομμάτι της θερμομόνωσης έχετε υπόψη πως είναι 9 φορές καλύτερο από ότι το μπετόν! Σε αυτό δεν βοηθά μόνο η φύση του υλικού, αλλά και το μεγάλο πάχος των κορμών που εφαρμόζονται. Ιδιαίτερα η υψηλή θερμοχωρητικότητα και η μεγάλη θερμική υστέρηση του ξύλου είναι αρκετά χρήσιμα για τη θέρμανση των ξύλινων κατοικιών, καθώς αφού θερμανθεί το υλικό, εκπέμπει για πολλή ώρα αυτή τη θερμότητα.
 •  Η μεγάλη διαχρονικότητα του ξύλου είναι αρκετά γνωστή στους περισσότερους, κάτι που ουσιαστικά μεταφέρεται και στο ίδιο το σπίτι. Ένα συμβατικό σπίτι μετά το πέρας 30-40 χρόνων θεωρείται παλιό ενώ δύσκολα να διατηρηθεί σε πλήρη λειτουργία μετά τα 80-100 χρόνια, όμως από την άλλη τα ξύλινα σπίτια έχουν σχεδόν απεριόριστη διάρκεια ζωής, ειδικά αν ακολουθείτε κάποιες ενέργειες συντήρησης . Υπάρχουν κατοικίες που εδώ και κάποιους αιώνες παραμένουν σε λειτουργία, ενώ ακόμα και τα πέτρινα σπίτια δύσκολα να διασωθούν μετά το πέρας 200-250 ετών.
 • Παρόλο που αρκετοί φοβούνται ότι το ξύλο είναι ευάλωτο απέναντι στην πυρκαγιά, έχετε υπόψη πως τα ποιοτικά ξύλινα σπίτια δεν έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο πυρκαγιάς από μια συμβατική κατοικία. Εκτός ότι το ξύλο είναι κακός αγωγός της θερμότητας όπως προαναφέραμε, που σημαίνει ότι δεν είναι εύκολο να αναφλεγεί, σκεφθείτε ένα μεγάλο κούτσουρο στο τζάκι πόση ώρα χρειάζεται για να πάρει φωτιά και πόσο διάστημα για να καεί ολοσχερώς. Έρευνες έχουν δείξει ότι το ξύλο είναι δύσκολο να κάνει ανάφλεξη, παρά μόνο σε πάρα πολύ μεγάλες θερμοκρασίες, που σε άλλη περίπτωση, όπως του χάλυβα, θα είχε ήδη χάσει την αντοχή του.  Ακόμα όμως και αν πάρουν τελικά φωτιά, ότι ζημιά και αν προκληθεί θα είναι τοπική και στη συνέχεια μπορούν να γίνουν οι απαραίτητες επισκευές χωρίς να επηρεαστεί καθόλου η στατική επάρκεια του κτηρίου. Αντιθέτως ένα συμβατικό σπίτι πιθανότατα θα υποστεί ανεπανόρθωτη βλάβη στα δομικά του στοιχεία μετά από μια πυρκαγιά, καθώς λόγω της μεγάλης διαστολής του σιδήρου στο οπλισμένο σκυρόδεμα, μετά από λίγη ώρα το μπετόν θα θρυμματιστεί. Αποτέλεσμα αυτής της αντίδρασης θα είναι πιθανότατα η κατεδάφιση του υφιστάμενου κτηρίου.
 • Εκτός όμως από τις θερμομονωτικές ιδιότητες, το ξύλο διαθέτει πολύ καλή αντισεισμική συμπεριφορά. Ως δομικό υλικό έχει τεράστιες μηχανικές αντοχές και συμπεριφέρεται αντισεισμικά σε μεγάλες πιέσεις. Ο υψηλός βαθμός ελαστικότητάς του σε συνδυασμό με το μικρό του βάρος προσφέρουν ασφάλεια σε περίπτωση μεγάλης ταλάντωσης. Ο δικός μας τρόπος δόμησης γίνεται με την πλήρη εφαρμογή του Ευροκώδικα 5 & 8.

 

Πως εξασφαλίζετεσταθερά υψηλή ποιότητα κατασκευής

 • Από τη εξειδίκευση του προσωπικού σε συγκεκριμένη γραμμή παραγωγής, κάτι αντίστοιχο με τη βιομηχανία αυτοκινήτων.
 • Με τη χρήση ρομποτικών μηχανών ή εργαλείων και μηχανημάτων που είναι δύσκολο να υπάρξουν στη οικοδομή.
 • Λόγω του πολύ καλού σχεδιασμού που πάντα προηγείται της εκτέλεσης έτσι αποφεύγεται να δημιουργηθούν λάθη ή παραλήψεις..
 • Με ποιοτικούς ελέγχους των υλικών και τον τρόπο κατασκευής εξασφαλίζουν την υψηλή ποιότητα που δεν επηρεάζεται από καιρικούς παράγοντες ή από την γνώση και την (σωστή) τεχνική κατάρτιση του κάθε εμπλεκόμενου στην οικοδομή.
   

 Βασικό μέλημα του αγοραστή, ο οποίος βομβαρδίζεται από προσφορές και δελεαστικές προτάσεις, είναι η προσεκτική επιλογή της εταιρείας από την οποία θα αγοράσει την προκατασκευασμένη μόνιμη ή εξοχική κατοικία του, αλλά και τι ακριβώς περιλαμβάνουν αυτές οι προσφορές .Βασικό είναι το εργοστάσιο που κατασκευάζει το σπίτι να έχει πιστοποιήσεις για την κατασκευή της τοιχοποιίας (CE, RAL και ISO) καθώς και όλα τα υλικά που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή (κουφώματα, υλικά μονώσεων, πλακάκια, θέρμανση κλπ) όπως επίσης και το συνεργείο που συναρμολογεί την κατασκευή να έχει πιστοποίηση.

Σε κάθε περίπτωση, οι τράπεζες χρηματοδοτούν τις προκατασκευασμένες κατοικίες βαρέως τύπου με πιστοποιήσεις κατασκευής και όχι τα λυόμενα σπίτια και τις τροχοβίλες κυρίως υπό τη μορφή στεγαστικού δανείου, προσημειώνοντας το ίδιο το ακίνητο.

Προκειμένου να διαπιστώσετε εσείς οι ίδιοι ποιο σπίτι ικανοποιεί περισσότερο τις απαιτήσεις σας, πρέπει να κάνετε μια προσωπική έρευνα.

Προτείνουμε να επισκεφτείτε σπίτια που έχουν κατασκευασθεί από μας και να μιλήσετε με τους ιδιοκτήτες τους.