Μετά από συζήτηση με αρκετούς ενδιαφερόμενους για κατασκευή σπιτιού, καταλαβαίνουμε πως η πλειοψηφία των Ελλήνων  αρέσκεται να γκρινιάζει για διάφορα πράγματα που μας συμβαίνουν και τις περισσότερες φορές μας φταίει κάποιος άλλος.
Τώρα έχουμε στην επικαιρότητα την θέρμανση, μια και ο καιρός αρχίζει να αλλάζει σιγά σιγά και αρχίζει να μας απασχολεί η τιμή του πετρελαίου που όπως ακούγεται έχει αυξηθεί αισθητά από την περσινή χρονιά . Δεν  σκεφτόμαστε πως  θα θωρακίσουμε και θα μονώσουμε σωστά το σπίτι μας  αλλά με ποιο τρόπο θα το ζεστάνουμε (πετρέλαιο, ξύλα, πέλετ, ηλεκτρικό ρεύμα …) πιο οικονομικά.
Το πιο σωστό θα ήταν να έχουμε μεριμνήσει  ώστε να μονώσουμε το σπίτι μας σωστά με μια καλή εξωτερική θερμομόνωση στις τοιχοποιίες και στο ταβάνι και αλλαγή κουφωμάτων για την αποφυγή σπατάλης ενέργειας και χρημάτων.
Σε αυτή την περίπτωση θα έχουμε μεγάλη μείωση στην κατανάλωση οποιουδήποτε  καύσιμου υλικού επιλέξουμε και σε μερικές περιοχές της Ελλάδας σχεδόν μηδενική κατανάλωση.
Στις δικές μας κατασκευές δίνουμε πολύ μεγάλη σημασία στις σωστές μονώσεις του σπιτιού και τις θεωρούμε βασική προϋπόθεση για την σωστή και φυσικά πιο οικονομική λειτουργία του .
Σε κάποιες συζητήσεις ακούμε πως η κατασκευή μας είναι πολύ πιο ακριβή από άλλες.
Αναρωτιόμαστε πως κάποια εταιρεία που προτείνει κατασκευή σπιτιού με 450 € ανά τετραγωνικό μέτρο θα μπορεί να παρέχει με αυτά τα χρήματα καλές μονώσεις την στιγμή που μια αξιόπιστη θερμομόνωση  μόνο εξωτερικά της τοιχοποιίας στοιχίζει 40 €/ τμ και για ένα σπίτι 50 τμ θα χρειαστείτε κάλυψη περίπου 85 τμ . Σε αυτό το κόστος  βέβαια θα πρέπει να προσθέσουμε και την σωστή  μόνωση που θα πρέπει να έχει η τοιχοποιία εσωτερικά και το ταβάνι σας  καθώς και τα κουφώματά σας ώστε να μονώσουμε σωστά το σπίτι μας.
Επιλέγοντας τη  φθηνή κατασκευή  υποβάλλουμε τον εαυτό μας μετά σε περισσότερα έξοδα συντήρησης του σπιτιού (για θέρμανση και ψύξη). Όταν θα υπάρχουν θερμογέφυρες  θα είναι σαν να έχουμε  δύο παράθυρα μονίμως ανοιχτά χειμώνα καλοκαίρι  και ενώ καταναλώνουμε χρήματα για να έχουμε την επιθυμητή θερμοκρασία να μην καταφέρνουμε να το ζεστάνουμε ή να το ψύξουμε αντίστοιχα.
Κατασκευάζοντας λοιπόν ένα σπίτι σωστά από την αρχή έχουμε σαφώς μεγαλύτερη οικονομία στο μέλλον.
Τα συμπεράσματα δικά σας …….