Τώρα με το πρόγραμμα εξοικονομώ που επιδοτείτε μέχρι και 70% του συνολικού κόστους της επένδυσης, μπορούμε και εδώ στην Ελλάδα να αναβαθμίσουμε τις υπάρχουσες κατοικίες μας. Με μια απλή σύγκριση στις παραπάνω γραφικές στήλες μπορείτε και εσείς να δείτε τι κατανάλωση έχει το σπίτι σας (ψύξη - θέρμανση) και τι μπορούμε εμείς να σας προσφέρουμε.

 

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΣΠΙΤΙΑ

Οικολογικά ονομάζουμε τα σπίτια που κατασκευάζονται σύμφωνα με την βιοκλιματική αρχιτεκτονική η οποία λαμβάνει υπόψη το μικροκλίμα της κάθε περιοχής και αξιοποιεί τα στοιχεία της φύσης, για να εξοικονομήσει μέρος της ενέργειας που απαιτείται για τη λειτουργία των  κτιρίων. Η απόκτηση ενός τέτοιου σπιτιού δεν θέλει κόπο ούτε στοιχίζει μια περιουσία. Αντίθετα, αν έχει προηγηθεί μελετημένος σχεδιασμός, οι ένοικοι θα μπορούν να επωφεληθούν από την πρώτη κιόλας μέρα. Γιατί το καλοκαίρι δεν θα χρειαζόνται κλιματιστικά, ενώ το χειμώνα το σπίτι θα ζεσταίνεται σε ποσοστό 60% έως και 70% από τον ήλιο.

"Αφού λοιπόν συμφέρει, γιατί δεν χτίζουν όλοι οι Έλληνες τα σπίτια τους έτσι;" Γιατί ο κόσμος δεν γνωρίζει αυτή την επιλογή. Πιστεύει ότι είναι ακριβή, οπότε δεν τη συζητά καν. Οι άνθρωποι που θέλουν να ζήσουν σε βιοκλιματικό σπίτι είναι - δυστυχώς - μέχρι στιγμής συγκριτικά λίγοι.

Μια βασική αρχή της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής είναι ο προσανατολισμός. Με προϋπόθεση την καλή μόνωση, τα μεγάλα νότια ανοίγματα ευνοούν τη διείσδυση του ήλιου τον χειμώνα, διατηρώντας τους εσωτερικούς χώρους θερμούς. Η προσθήκη παθητικών ηλιακών συστημάτων, π.χ. ηλιακών θερμοκηπίων, με κατάλληλη ηλιοπροστασία το καλοκαίρι, συμβάλλει σημαντικά, όπως και η απρόσκοπτη κυκλοφορία του αέρα στους εσωτερικούς χώρους, η οποία επιτυγχάνεται με τη σωστή διάταξη των χώρων του σπιτιού στη νότια πλευρά. Όσο περισσότεροι τοίχοι υπάρχουν, τόσο δυσκολεύεται ο αέρας να κυκλοφορήσει. Αντίστοιχα, πρέπει τα ανοίγματα στο Βοριά να είναι μικρά ή η δυτική πλευρά κλειστή.

Όσο και να προσπαθήσουμε να δροσίσουμε τους εσωτερικούς χώρους, δεν θα τα καταφέρουμε αν δεν σκιάσουμε τα σημεία από τα οποία μπαίνει ο ήλιος. Επειδή το καλοκαίρι ο ήλιος κινείται ψηλά, μπορούμε να «προστατεύσουμε» τη νότια πλευρά με μικρά προστεγάσματα (π.χ. πέργκολες) και τη δυτικό - ανατολική με κατακόρυφα σκίαστρα (π.χ. κατακόρυφες τέντες). Αποτελεσματική λύση, αν διαθέτουμε κήπο, είναι η φύτευση φυλλοβόλων και πλατύφυλλων δέντρων. Το χειμώνα που ρίχνουν τα φύλλα τους, επιτρέπουν τη διείσδυση του ήλιου, ενώ το καλοκαίρι απορροφούν την ηλιακή ενέργεια, ρίχνοντας την εξωτερική θερμοκρασία και προσφέροντας σκιά.

Ο νυχτερινός αέρας ψύχει τους τοίχους, διατηρώντας την εσωτερική θερμοκρασία στους 21ο C. Αντίστοιχα, κατά τη διάρκεια της μέρας τα παράθυρα πρέπει να είναι κλειστά.

Στην ελληνική αγορά κυκλοφορεί μεγάλη γκάμα οικοδομικών προϊόντων, τα οποία όχι μόνο είναι πιο φιλικά στο περιβάλλον αλλά και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των ενοίκων του. Για να χαρακτηρισθεί ένα υλικό φιλικό προς το περιβάλλον, θα πρέπει να πληρεί επίσης και άλλα κριτήρια, όπως να είναι ανακυκλώσιμο ή να έχει αντοχή και μεγάλη διάρκεια ζωή. Όλοι βέβαια γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχει πιο φυσικό υλικό από το ξύλο.

 

ΠΑΘΗΤΙΚΑ ΣΠΙΤΙΑ

Ένα παθητικό σπίτι μπορεί να είναι κατασκευασμένο από ξύλο, πέτρα κ.λπ., ενώ ταυτόχρονα πρέπει να είναι φιλικό προς το περιβάλλον, να εγγυάται οικολογική διαβίωση στους χρήστες του αλλά και να είναι και βιοκλιματικό, έχοντας συμπεριλάβει στο σχεδιασμό παθητικά και ενεργητικά (φωτοβολταικά) συστήματα.

Τα σπίτια αυτά «εκμεταλλεύονται» κάθε μορφή ενέργειας εντός τους - από τη θερμότητα που παράγει το ανθρώπινο σώμα μέχρι εκείνη από τον φούρνο μαγειρέματος και τους ηλεκτρικούς λαμπτήρες - καθώς το ισχυρό θερμομονωτικό τους περίβλημα και η μεγάλη αεροστεγανότητα διασφαλίζουν ότι δεν υπάρχουν θερμικές απώλειες και ότι αυτά εκμεταλλεύονται στο έπακρον τα θερμικά οφέλη.

Έτσι, διατηρούν στο εσωτερικό τους σταθερή θερμοκρασία 20o C και τα παραδοσιακά μέσα θέρμανσης χρειάζεται να επιστρατευτούν μόνο εάν οι ένοικοι επιθυμούν πιο ζεστό περιβάλλον (άνω των 20 βαθμών) ή αν απουσιάζουν από το σπίτι πολλές μέρες.

Είναι τα σπίτια που αφενός εξοικονομούν τα χρήματα των ενοίκων τους από τους μηνιαίους λογαριασμούς τους και αφετέρου έχουν το μικρότερο δυνατό αποτύπωμα άνθρακα στο περιβάλλον. 

Ένα παθητικό σπίτι χρειάζεται 1,5 λίτρο καύσιμου (που ισοδυναμεί με περίπου 15 kwh) ανά τ.μ. του ζωτικού του χώρου έναντι 10 - 12 λίτρα που χρειάζεται ένα παραδοσιακό σπίτι μόνο για τη θέρμανση. Εξοικονόμηση της τάξης του 90%.

 

Τα παθητικά σπίτια, πρέπει να πληρούν πέντε βασικές αρχές:

  • Να έχουν ισχυρό θερμομονωτικό περίβλημα,

  • Μηδενικές «θερμογέφυρες», 

  • Μεγάλη αεροστεγανότητα, 

  • Άριστη ποιότητα και τοποθέτηση κουφωμάτων, και

  • Κεντρικό αερισμό με ανάκτηση θερμοκρασίας άνω του 90%.

     

Πρακτικά, το τελευταίο σημαίνει ότι αν έξω από το κτήριο η θερμοκρασία τείνει στους 0ο C και μέσα ο υδράργυρος δείχνει 20ο C, τότε ο φρέσκος δροσερός αέρας εισάγεται στο οικοδόμημα, χωρίς να φέρει μαζί του… το κρύο (σε θερμοκρασία 19o C).

 

Ένα πρότυπο κτίριο που είναι πραγματικά υψηλής ενεργειακής απόδοσης, άνετo, οικονομικά και οικολογικά ταυτόχρονα.